Vanlige spørsmål

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om giffektivt.no. Hvis du ikke finner svar her, kan du sende inn spørsmålet ditt i skjemaet nederst på siden. Denne siden er under utvikling og vi setter stor pris på alle bidrag til nye spørsmål. Lurer du på noe gjør nok mange andre det samme.

 

HVEM STÅR BAK GIEFFEKTIVT.NO?

Gieffektivt.no drives av Stiftelsen Effekt. Vårt formål er å spre informasjon, samle inn penger til effektive hjelpeorganisasjoner og minimere tilknyttede transaksjonskostnader slik at mest mulig kommer frem til de effektive tiltakene som hjelper våre medmennesker. Du finner mer informasjon om Stiftelsen Effekt og vårt arbeid på stiftelseneffekt.no.

 

ER DONASJONER GJENNOM GIEFFEKTIVT.NO GODKJENT FOR SKATTEFRADRAG?

Donasjoner gjennom gieffektivt.no er dessverre ikke godkjent for skattefradrag for øyeblikket. Vi jobber imidlertid med å få dette på plass, men kan ikke med sikkerhet si når, eller om, det kommer. Vi vet at mange ønsker å bruke denne muligheten til å donere mer. I mellomtiden anbefaler vi fortsatt å velge våre anbefalte organisasjoner. Selv om totalsummen kanskje blir mindre sammenlignet med organisasjoner som gir skattefradrag, så er forskjellen på hvor mye våre anbefalte organisasjoner får ut av pengene mange ganger større enn gjennomsnittlige bistandsorganisasjoner. Skattefordelen utgjør i beste tilfelle maks 33% økning.

 

HVORFOR ANBEFALER DERE INGEN NORSKE HJELPEORGANISASJONER?

Våre anbefalinger er basert på forskning fra GiveWell og Giving What We Can. De har ikke vurdert norske organisasjoner og har derfor heller ikke anbefalt noen. GiveWell har vurdert enkelte internasjonale organisasjoner som også finnes i Norge, f. eks. Leger uten grenser, CARE, Redd Barna og Røde Kors, men ingen av disse har fått en anbefaling (Hele listen av organisasjoner de har undersøkt finner du her). Vi kan heller ikke avvise at det finnes noen norske eller andre hjelpeorganisasjoner som kan måle seg med våre anbefalte organisasjoner, men vi kan si at de som er valgt ut med høy sannsynlighet er noen av verdens beste.

 

Hvor mye av pengene går til administrasjon og transaksjonskostnader?

Når du donerer penger gjennom gieffektivt.no går hele donasjonen til organisasjonen(e) du velger. Ingen av disse pengene går til drift av Stiftelsen Effekt, med mindre du eksplisitt velger å donere en gave til oss. Transaksjonskostnadene som blir trukket av PayPal eller Vipps, om du bruker disse donasjonskanalene, dekkes av Stiftelsen Effekt. Med vanlig bankoverføring påløper det ingen transaksjonskostnader innad i Norge. Les mer om transaksjonskostnader og hvordan du kan donere via gieffektivt.no her.

Når Stiftelsen Effekt overfører videre donasjonene en gang i kvartalet til våre anbefalte organisasjoner påløper det et mindre fastbeløp i avgift for overføringene. Disse varierer noe mellom organisasjonene og størrelsen på summen, men fordelt på hver donor er denne tilnærmet null.

Organisasjonene vi anbefaler bruker ulik andel av donasjonene de får på administrasjon. Generelt er administrasjonskostnadene lave: AMF 0%, SCI 6 % og GiveDirectly 4-7%. Når det gjelder administrasjonskostnader vil vi gjerne nevne at dette alene ikke er et godt mål på effektivitet. Organisasjonene vi anbefaler er ikke valgt ut på grunnlag av liten administrasjon, men fordi de får mye ut av pengene de bruker for å forbedre liv og redusere fattigdom.

Send oss ditt spørmål: