Vanlige spørsmål

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om gieffektivt.no. Hvis du ikke finner svar her, kan du sende inn spørsmålet ditt i skjemaet nederst på siden. Denne siden er under utvikling og vi setter stor pris på alle bidrag til nye spørsmål. Lurer du på noe gjør nok mange andre det samme.

 

HVEM STÅR BAK GIEFFEKTIVT.NO?

Gieffektivt.no drives av Stiftelsen Effekt. Vårt formål er å spre informasjon, samle inn penger til effektive hjelpeorganisasjoner og minimere tilknyttede transaksjonskostnader slik at mest mulig kommer frem til de effektive tiltakene som hjelper våre medmennesker. Du finner mer informasjon om Stiftelsen Effekt og vårt arbeid på stiftelseneffekt.no.

 

HVorfor gi gjennom GIEFFEKTIVT.no?

Ved å donere til våre anbefalte organisasjoner gjennom gieffektivt.no, kommer en større del av summen fram. Vi gjør vårt beste for å minimere transaksjonskostnader i alle ledd. Direkte donasjoner til organisasjonene har varierende avgifter, avhengig av organisasjon og donasjonsmetode, men ofte på rundt 2-3 %. Overfører du via bank til oss koster det ingenting i ekstra transaksjonskostnader slik at hele din donasjon kommer frem. Ved å gi gjennom gieffektivt.no og Stiftelsen Effekt bidrar du også til at vi får rekruttert enda flere givere til våre anbefalte organisasjoner.

 

ER DONASJONER GJENNOM GIEFFEKTIVT.NO GODKJENT FOR SKATTEFRADRAG?

Nyhet! (08.01.17) The Against Malaria Foundation(AMF) er fra og med 2017 godkjent for skattefradrag i Norge. Donasjoner gitt direkte til AMF til en årlig sum på over 500 kr, og oppad til 30.000 kr (2017) (eller 40.000 kr i 2018), gir fradrag. Dette gjelder dessverre ikke donasjoner gjennom Stiftelsen Effekt. For å få fradrag må man selv fylle dette ut på skattemeldingen ta vare på donasjonskvittering som dokumentasjon hvis Skatteetaten utfører kontroll. Du kan donere direkte til AMF her. Vi har dialog med AMF og kan svare på de fleste spørsmål knyttet til donasjoner og skattefradrag fra Norge. Send oss en epost til donasjon@stiftelseneffekt.no hvis det er noe du lurer på.

Dessverre får man ikke skattefradrag for gaver verken til Stiftelsen Effekt eller de andre av våre anbefalte organisasjoner. Vi jobber imidlertid med å få dette på plass, men kan ikke si med sikkerhet når, eller om, det kommer. Vi vet at mange ønsker å bruke denne muligheten til å donere mer. I mellomtiden anbefaler vi fortsatt å donere gjennom Stiftelsen Effekt. Selv om totalsummen du donerer kanskje blir mindre sammenlignet med organisasjoner som gir skattefradrag, så mener vi våre anbefalte organisasjoner får mange ganger mer ut av pengene enn gjennomsnittlige bistandsorganisasjoner. Siden skatteprosenten for privatpersoner er 23% (2018) vil man med skattefordelen maks kunne donere 30% mer uten ekstra kostnad for donor.

 

HVORFOR ANBEFALER DERE INGEN NORSKE HJELPEORGANISASJONER?

Våre anbefalinger er basert på forskning fra GiveWell. De har ikke vurdert norske organisasjoner og har derfor heller ikke anbefalt noen. GiveWell har vurdert enkelte internasjonale organisasjoner som også finnes i Norge, f. eks. Leger uten grenser, CARE, Redd Barna og Røde Kors, men ingen av disse har fått en anbefaling (hele listen av organisasjoner de har undersøkt finner du her). Vi kan heller ikke avvise at det finnes noen norske eller andre hjelpeorganisasjoner som kan måle seg med våre anbefalte organisasjoner, men vi kan si at de som er valgt ut med høy sannsynlighet er noen av verdens beste.

 

Hvor mye av pengene går til administrasjon og transaksjonskostnader?

Når du donerer penger gjennom gieffektivt.no går hele donasjonen til organisasjonen(e) du velger. Ingen av disse pengene går til drift av Stiftelsen Effekt, med mindre du eksplisitt velger å donere en gave til oss. Gebyrene som blir trukket av PayPal, Facebook eller Vipps, om du bruker disse donasjonskanalene, dekkes av Stiftelsen Effekt. Med vanlig bankoverføring påløper det ingen transaksjonskostnader innad i Norge. Les mer om transaksjonskostnader og hvordan du kan donere via gieffektivt.no her.

Når Stiftelsen Effekt overfører videre donasjonene en gang i kvartalet til våre anbefalte organisasjoner påløper det et mindre fastbeløp i avgift for overføringene. Disse varierer noe mellom organisasjonene og størrelsen på summen, men Stiftelsen Effekt dekker også avgiften vår bank legger på overføringen. Til sammenligning har direkte donasjoner til organisasjonene varierende avgifter, avhengig av organisasjon og donasjonsmetode, men ofte på rundt 2-3 %. Overfører du via bank til oss koster det ingenting i ekstra transaksjonskostnader slik at hele din donasjon kommer frem.

Organisasjonene vi anbefaler bruker ulik andel av donasjonene de får på administrasjon. Generelt er administrasjonskostnadene lave: AMF 0%, SCI 6 % og GiveDirectly 4-7%. Når det gjelder administrasjonskostnader vil vi gjerne nevne at dette alene ikke er et godt mål på effektivitet. Organisasjonene vi anbefaler er ikke valgt ut på grunnlag av liten administrasjon, men fordi de får mye ut av pengene de bruker for å forbedre liv og redusere fattigdom.

Send oss ditt spørmål: